Regelgeving

Al vanaf het begin der pelletkachels vertellen wij de mensen dat het verplicht is het rookkanaal boven de nok van het dak te brengen echter zijn er ook bedrijven welke hun klant of dealer vertellen dat een pelletkachel afvoer door de gevel met eindiging op straatniveau ook mogelijk is omdat de pelletkachel een rookgasmotor heeft welke de rookgassen afvoert… helaas zit hier het probleem de rookgasmotor wordt namelijk gebruikt om het vuur gecontroleerd en met perfectie te regelen.

Vraag 1: Mogen pellethaarden en – pelletkachels uitmonden op de gevel?
Antwoord: Nee.

Beknopte toelichting: In dit antwoord verwijzen wij naar NEN 2757, artikel 5.1. Daarin is de opmerking toegevoegd dat uitmondingen in gevels zijn toegestaan voor gas gestookte toestellen, met of zonder ventilator (zie uitgebreide toelichting in de bijlage). Er is dus geen positie voor hout gestookte toestellen opgenomen.Er wordt dan nog wel het tegendeel geprobeerd te bewijzen d.m.v. een andere NEN wetgeving echter is deze voor gashaarden en ventilatie roosters en niet voor de pelletkachel.

Een pelletkachel wordt getest met een afvoer die minimaal 10 pascal trek genereert, hier word niet alleen de pelletkachel op afgesteld maar ook de veiligheden die op het toestel zijn aangewezen om uw veiligheid te waarborgen. Op het moment dat u een foutief rookkanaal monteert komt u in de problemen met de uitstoot en dat is vooral tijdens start en stop momenten of bij een zeer sterk veranderende gevelwind. Wat er ook gemaakt of bedacht wordt je blijft met opstart en uitdoof altijd overlast houden omdat de trek gewoonweg niet voldoende is.

Voor meer relevante regelgeving en testen met een afvoer verwijzen wij u graag door naar houtpellet-kachel.nl.